Ex parte:
The South African Broadcasting Corporation Limited
In re:

Position paper and notice of intention to prescribe must-carry obligations in
terms of section 4(4) read with Section 60(3) of the Electronic
Communications Act No. 36 of 2005

OPINION

1 The issue for opinion is whether the Independent Communications
Authority of South Africa (“the Authority”) is competent “to prescribe
regulations which compel the SABC to offer its content to subscription

broadcasters for no fee."

2 Of concern to the SABC is that to the extent that the Authority could
compel it to offer its content to subscription broadcasters for no fee,
this could amount to a form of expropriation without compensation.
And if in the end this turned out to be the case, the SABC would

consider challenging the Authority.

3 The SABC's concerns and need for the opinion come in the wake of
the Authority's promulgation of a position paper and notice of

intention to prescribe must-carry regulations in terms of section 4 read



together with section 60(3) of the Electronic Communications Act No.

36 of 2005 (“the Act’).

Documents furnished to us in the brief are:

41 the SABC's written submissions to the Authority, dated the 29"

October 2007; and

42 the Authority's position paper and draft regulations (“the draft

regulations”) dated the 22" May 2008.

Section 4 of the Act provides infer alia that:

“(1)  The Authority may make regulations with regard to any
matter which in terms of this Act or the related legislation
must or may be prescribed, governed or determined by

regulation ...

One of the objects of the Act, as set out in section 2(t) thereof, is to
“protect the integrity and viability of public broadcasting services”.

These services are currently provided by the SABC.

Section 60(3) of the Act provides that:



“(3) The Authority must prescribe regulations regarding the
extent to which subscription broadcast services must-carry,

subject to commercially negotiable terms, the television

programmes provided by a public broadcast service licensee”,

being the SABC." (our underlining)

The phrase “commercially negotiable terms” is not defined in the Act
and must be given its ordinary meaning in common parlance.
Included in the phrase are terms which would deal with the payment
of moneys in respect of such must-carry services because payment
terms, above all, are those which are typically sought in commercial
negotiations and, once negotiated, are included in the terms of any
commercial contract. The phrase is not, however, limited to money
matters. It would include any matters which would be the subject of
negotiation in a typical commercial transaction related to the subject
matter in question. One such additional term may well relate to the
area in which the must-carry programme will be broadcast. Since
Consultant or any broadcaster in the Consultant’s position is likely to
have acquired programmes subject to particular terms and conditions,
including terms and conditions relating to the area of broadcast, it is
inevitable that such matters will become the subject of commercial
negotiation. A broadcaster in the position of Consultant (a licensee)

would not have the power to confer greater rights in regard to the
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broadcast of such programmes than it iiself has and it would
doubtless insist in the course of commercial negotiations that the

counter-party with which it negotiates observes the same constraints.

We interpret section 60(3) of the Act to limit the ambit of the
regulation which must be prescribed in respect of must-carry
broadcast services. The limitation is that the compulsion to provide
such service is subject to the terms which have been commercially
negotiated. It would, therefore, not be proper for the Authority, by way
of regulation, to seek to compel the provision of television
programmes on a basis which overrides commercial negotiable terms
or which preciudes the parties from negotiating such commercial
terms. So, for example, if the Authority sought by regulation tc require
that the programme be broadcast free of charge, then it would be
preventing the parties from reaching commercially negotiated terms in
regard to price or fees and that, we believe, would be beyond the

scope of the power to make the regulations.

The position has been somewhat complicated by statements made by
the Authority in its position paper which accompanies the draft

regulations which have been circulated for comment.
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At page 28 of the Authority’s position paper and draft regulations
published in Government Gazette No. 31081, Volume 515 and dated

the 22" May 2008, the following appears under “18 must-offer”:

“The Authority supports the contention in most submissions
that the must-carry obligations need to be mirrored by a must-
offer requirement, and should not be interpreted as an
obligation on subscription broadcasting services to pay public
broadcasting services for carriage of such channels. Evidence
from international benchmarking and best practice supports
this contention. The Authority concludes that it will subject the
designated  Public  Broadcasting  Service  Television
Programmes to ‘must-offer’ obligations and expecis the SABC

to offer the designated television programmes on request.”

This statement does seem to suggest that the Authority would wish to
prevent Consultant from charging for the must-offer obligation
imposed upon it. The Authority's position in this regard is one thing:
the gquestion is whether it has translated such an approach into the
regulations. If it has, then a very serious question arises as to whether
any such prohibition is infra vires the power accorded to the Authority

to make regulations.
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regulations and the position paper. For our part, we think it would not
be out of place for Consultant to make the point to the Authority that it
has no power to preclude Consultant from stipulating for, and
negotiating, the various commercial arrangements which it wishes to
make and to seek confirmation that the regulations are not intended
to trespass in this regard, but rather are intended to acknowledge that
any duty on Consultant to offer the programmes is subject to the
conclusion of a commercial agreement. What the regulations can do
is to compel Consultant to offer the programmes if commercial terms
are negotiated. Consuliant is precluded from an outright refusal to
negotiate and will no doubt be obliged to negotiate bona fide. That,

we believe, is the true purport and effect of section 60(3).

We address separately a particular concern raised by Consultant in
consultation. This concern had to do with the question whether
Consultant would be able to insist that a broadcaster retain existing
advertising material which accompanies the programmes. If this is not
so, then Consultant envisages that the broadcaster will supplement
the programme material with its own advertising to the financial
detriment of Consultant. Again, we think, this concern is addressed by
the provisions of section 60(3) of the Act. The matter is essentially
one for commercial negotiation and falls within the ambit of the

section.
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